Publikime

Arritjet e Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës gjatë 2023

Publikuar nga

TIA në 15 Janar 2024

Përmbajtja

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës raporton me krenari një rritje të konsiderueshme dhe arritje të mëdha gjatë vitit 2023, duke ri-konfirmuar pozitën e saj si një aktor kyç në industrinë e aviacionit në rajon. TIA ka patur rritje domethënëse në numrin e pasagjerëve, në kapacitetin e vendeve dhe në faktorët e ngarkesës, duke treguar një angazhim serioz për pasagjerët.


Rritja e numrit të pasagjerëve me 40%: Në vitin fiskal 2023, Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës ka mirëpritur 40% më shumë pasagjerë, duke arritur një shifër prej 7,257,574 pasagjerësh. Kjo rritje e jashtëzakonshme nënvizon rolin thelbësor që ka aeroporti në lehtësinë e udhëtimit dhe ofrimit të lidhjeve mes destinacioneve.


Kapacitet i Zgjeruar Vendesh dhe Lëvizje e Trafikut Ajror: Angazhimi në zhvillimin e infrastrukturës është i dukshëm përmes rritjes së madhe të kapacitetit të vendeve, që u rrit me 67% në dhjetor 2023, krahasuar me muajin dhjetor 2022, duke arritur 429,708 vende. Gjithashtu, Lëvizja e Trafikut Ajror (ATM) ka patur 32% rritje nga viti 2022, me 25,354 cikle fluturimesh, që tregon tërheqje për aeroportin nga linjat ajrore dhe nga pasagjerët.

Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës u rrit me 37% në terma të kapacitetit, duke çuar në një numër total prej 4,240,461 vendesh nga 3,089,941 që ishte në vitin 2022, një rritje mbresëlënëse nga viti i para-ardhës. Aeroporti ia njeh me krenari kontributin për këtë sukses, 5 linjave kryesore: Wizz Air, Air Albania, Albawings, Lufthansa dhe Ryanair, me Wizz Air që i kryeson të gjitha, me 59% të tregut dhe me një numër prej 4,289,960 pasagjerësh në vitin 2023.

Bashkëpunime të reja me Linja Ajrore dhe Destinacione Tërheqëse: Në vitin 2023, Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës mirëpriti linja të reja të skeduluara, si Jazeera dhe Ryanair duke prezantuar destinacione shumë tërheqëse, si Napoli, Brindisi, Trieste, Lamezia Terme, Palermo, Selaniku, Comiso, Edinburgu, Bukureshti, Kuvait, Dammam, Stokholm Arlanda, Duseldorf Weeze, Pragë, Varshava Modlin dhe Romë Çiampino. TIA mirëpriti gjithashtu edhe çartera të rinj, përfshi Iberia, Flyone dhe Tailwind, duke e diversifikuar më tej portofolin e destinacioneve. Për më tepër, aeroporti prezantoi destinacione të reja çarter drejt Brno, Bilbao, Sarajeva, Lisbona, Porto, Kisinau, Riga dhe Varshava Radom, duke çelur mundësi të reja udhëtimi për pasagjerët. Këto inisiativa jo vetëm që kontribuojnë në rritjen e aeroportit por gjithashtu përmirësojnë lidhjet për pasagjerët.

Trafiku ajror i destinacioneve premium: Në vitin 2023, destinacionet kryesore të Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës luajtën një rol kritik në tërheqjen e pasagjerëve dhe nxitjen e lidhjes rajonale. 5 destinacionet më të mira, të udhëhequra nga Italia, Gjermania dhe Britania e Madhe, përbënin kolektivisht një pjesë të konsiderueshme të trafikut të pasagjerëve, duke riafirmuar angazhimin e aeroportit për të ofruar opsione të ndryshme udhëtimi dhe të lidhura mirë me njëra – tjetrën.

  1. Italia (44%): Me mbi 3.1 milionë pasagjerë, Italia doli si tregu dominues për Aeroportin Ndërkombëtar të Tiranës, duke treguar lidhjet e forta mes dy rajoneve.
  2. Gjermania (13%): Duke u shërbyer afro një milion pasagjerëve, Gjermania mbajti një prani të konsiderueshme, duke reflektuar kërkesën e madhe për udhëtime midis Tiranës dhe qyteteve kryesore gjermane.
  3. MB (8%): Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës lehtësoi udhëtimin pa probleme për mbi gjysmë milioni pasagjerë drejt dhe nga Mbretëria e Bashkuar, duke nënvizuar rëndësinë e këtij tregu.
  4. Turqia (6%), Greqia (4%) dhe më tej: Tregje të tjera kyçe, duke përfshirë Turqinë dhe Greqinë, kontribuan ndjeshëm në suksesin e aeroportit, duke theksuar rolin e tij në nxitjen e lidhjeve përtej Evropës Perëndimore.

Destinacionet kryesore nga Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës kanë ndikuar dukshëm në zgjedhjet e pasagjerëve. Londra pretendon pozicionin kryesor midis destinacioneve kryesore nga Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës, duke udhëhequr një pjesë mbresëlënëse prej 8% të destinacioneve totale. Ky qytet i njohur qëndron si zgjedhja përfundimtare për udhëtarët, duke ofruar lidhje të pakrahasueshme dhe akses global. Më pas janë Milano, Roma dhe Bergamo, secila duke kontribuar në mënyrë të konsiderueshme me një pjesë prej 5%, ndërsa Pisa plotëson pesë destinacionet kryesore me një pjesë të dukshme prej 4%. Shquarja e Londrës nënvizon statusin e saj si destinacioni më i kërkuar, duke ofruar një gamë të pasur atraksionesh për udhëtarët.

Aeroportet strategjike që nxisin lidhjet midis destinacioneve: Së bashku me suksesin e destinacioneve, aeroportet kryesore kanë luajtur një rol jetik në përcaktimin e modeleve të udhëtimit të pasagjerëve që nisen nga Aeroporti Ndërkombëtar i Tiranës.

  • Milano – Leading the Way: Aeroporti më i frekuentuar nga pasagjerët nga Tirana është Milano, duke zënë peshën më të lartë të pasagjerëve YTD në vitin 2023, me 390,863 individë që kanë zgjedhur këtë portë italiane.
  • Luton, Bergamo, Fiumicino dhe Pisa: Në vijim nga afër janë Luton, Bergamo, Fiumicino dhe Pisa, secili duke kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në suksesin e aeroportit në lidhjen e udhëtarëve me destinacionet e tyre të dëshiruara.

Tirana International Airport shpreh mirënjohjen për pasagjerët, linjat ajrore dhe partnerët për mbështetjen e tyre të vazhdueshme. Ndërsa aeroporti shikon përpara, ai mbetet i përkushtuar për përmirësimin e lidhjeve midis destinacioneve, ofrimin e opsioneve të ndryshme të udhëtimit dhe avancimin e pozicionit të tij si një portë kryesore për udhëtarët në rajon.

Publikuar nga

TIA në 15 Janar 2024

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Fluturoni me mendje të qetë

Shijoni fluturimin tuaj dhe zbuloni ofertat dhe promocionet më të fundit nga partnerët tanë.

Rent Point Albania

Super çmime për makina me qera! Shijoni udhëtimin tuaj në maksimum.

Mësoni më shumë

Air Albania

Ne ju sjellim më afër destinacioneve më të dashura të Evropës.

Mësoni më shumë

Regjistrohu në buletinin tonë

Ofertat e zgjedhura për pushime, frymëzimin dhe këshillat më të fundit të udhëtimit, direkt në kutinë tuaj hyrëse.