Publikime

Qeveria e Shqipërisë dhe Tirana International Airport nënshkruajnë marrëveshjen për liberalizimin e fluturimeve ndërkombëtare

Publikuar nga

TIA në 02 Dhjetor 2016

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

• Afati i Koncensionit për Tirana International Airport shtyhet me dy vite
• Aeroporti i Kukësit hapet për fluturimet ndërkombëtare
• Dritë jeshile për zhvillimin e aeroporteve në Vlorë dhe Sarandë


Më 1 Prill 2016, Qeveria e Shqipërisë dhe Tirana International Airport (TIA) nënshkruan një marrëveshje kyç, e cila shënon një hap të madh drejt zhvillimit të transportit ajror në Shqipëri dhe liberalizimin e fluturimeve ndërkombëtare. Një ceremoni nënshkrimi u zhvillua sot me rastin e kësaj ngjarjeje të rëndësishme.

Ndryshimi i Marrëveshjes së Koncensionit u arrit pas negociatave intensive mes palëve, e tashmë do të votohet në parlament, për t’i hapur rrugë zhvillimit, ndërtimit dhe operimit të aeroporteve të tjerë në Shqipëri.

Sipas marrëveshjes së përbashkët, kompanisë Tirana International Airport i është dhënë menjëherë një zgjatje e Afatit të Koncensionit prej dy vitesh duke mundësuar kështu hapjen e Aeroportit të Kukësit për fluturimet ndërkombëtare. Kjo do të thotë se Afati i Koncensionit do të shtyhet deri më datë 2027.

Më tej, në rast të vënies në përdorim të një aeroporti tjetër apo aeroporteve të tjera, si Vlora ose Saranda, Afati i Koncensionit do të shtyhet me 0.5 vite të tjera për çdo vit operimi të këtyre aeroporteve jugore, siç thuhet në Ndryshimin e Marrëveshjes së Koncensionit.

Z. Edmond Haxhinasto, Ministër i Transportit dhe Insfrastrukturës u shpreh se, “Ky është një premtim i mbajtur nga Qeveria e Shqipërisë i cili do të mundësojë zhvillimin e mëtejshëm të këtij sektori të rëndësishëm të ekonomisë. Me prezantimin e operatorëve të tjerë aeroportualë, ne synojmë të përfitojmë nga hyrja e shoqërive ajrore low-cost në tregun tonë, si edhe të ftojmë investitorët për të zhvilluar jo vetëm aeroporte në jug të Shqipërisë, por në të njëjtën kohë dhe infrastrukturën e turizmit në vend me resorte e më tej”.

Z. Holger Linkweiler, Kryetar i Këshillit Administrativ të TIA-s u shpreh se, “Kjo është një arritje domethënëse. Ne krenohemi me atë që kanë arritur partnerët në këtë proces të gjatë. Dëshirojmë të falenderojmë Ministrinë e Transportit dhe Infrastrukturës si dhe Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes për bashkëpunimin e tyre. I urojmë suksese Qeverisë së Shqipërisë në hapat e mëtejshëm drejt zhvillimit të aeroporteve të tjerë në vend. Tirana International Airport është e përkushtuar të vazhdojë t’i sigurojë standardet më të larta të shërbimeve transportit ajror shqiptar”, shtoi ai.

Ndryshimi i Marrëveshjes së Koncensionit u firmos në emër të Qeverisë së Shqipërisë nga Z. Edmond Haxhinasto dhe Znj. Milva Ekonomi, Ministre e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes dhe në emër të TIA-s nga Z. Rolf Castro-Vasquez, Drejtor i Përgjithshëm Ekzekutiv dhe Znj. Suela Keri, Drejtore e Përgjithshme e Financës.

Në vitin 2005, TIA mori në menaxhim Aeroportin e Rinasit kur ai i shërbente rreth 600,000 pasagjerëve në vit. Në vitin 2015, Aeroporti i shërbeu më shumë se 1.9 milionë pasagjerëve, duke shënuar një rritje domethënëse dhe duke ndryshuar imazhin e Shqipërisë si portë hyrëse moderne dhe me standardet më të larta europiane.

Bazuar në Marrëveshjen e Koncensionit të nënshkruar në vitin 2004 me Qeverinë e Shqipërisë, Afati i Koncensionit prej 20 vitesh për menaxhimin e Aeroportit Ndërkombëtar filloi në vitin 2005, duke përfshirë të drejtën e ekskluzivitetit mbi fluturimet ndërkombëtare.

TIA ka qenë dhe mbetet gjithmonë e vendosur për të kontribuar për një mjedis më të mirë biznesi, ekonomi më të mirë në Shqipëri dhe zhvillim social. Që në momentin e fillimit të operimeve si kompani administruese, TIA vendosi standarde të reja në transportin ajror në vend, rriti cilësinë e shërbimeve dhe numrin e përdoruesve të aeroportit.

Publikuar nga

TIA në 02 Dhjetor 2016

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Fluturoni me mendje të qetë

Shijoni fluturimin tuaj dhe zbuloni ofertat dhe promocionet më të fundit nga partnerët tanë.

Rent Point Albania

Super çmime për makina me qera! Shijoni udhëtimin tuaj në maksimum.

Mësoni më shumë

Air Albania

Ne ju sjellim më afër destinacioneve më të dashura të Evropës.

Mësoni më shumë

Regjistrohu në buletinin tonë

Ofertat e zgjedhura për pushime, frymëzimin dhe këshillat më të fundit të udhëtimit, direkt në kutinë tuaj hyrëse.